Tihanyi Bencés Apátság

5.400 Ft - tól

A Tihanyi Bencés Apátság épületét ábrázoló kép.

A magyar kultúra egyetemes része, féltő kezek óvják, építik és szépítik, hogy unokáink is láthassák, erőt meríthessenek meghitt falai között.

A termék 23 karátos aranyozott felületre történő nyomtatással készül. Elegáns megjelenését a bézs színű paszpartu és az első osztályú fa képkeret is biztosítja. Felhelyezése a hátoldali fali akasztóval történik. Védelméről a könnyen eltávolítható átlátszó zsugorfólia gondoskodik. Előlapján az aranyozást igazoló jelzés, hátlapján pedig az aranyozást igazoló bizonylat látható.

Kiürítés

Leírás

Tihanyi Bencés Apátság

Ha Önt is megérintette a Tihanyi Bencés Apátság szépsége, vagy Tihanyhoz kötődő szép emléket őríz emlékezetében, akkor aranyozott képünk Önnek szól. Ideális ajándék lehet azoknak, akik esküvőjüket itt tartották, vagy egyszerűen csak szeretnének a Balaton építészeti remekeiben gyönyörködni.

A Tihanyi Bencés Apátság a Tihanyi-félszigeten fekszik 1055-óta. Az apátságot I. András király alapította Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére.

E monostornak az alapító oklevele a legrégebb óta eredeti formában fennmaradt magyar szórványemlék. A nagyrészt latin nyelvű szövegben találunk magyar szavakat, szókapcsolatokat. Ezek közül a leghosszabb: „feheruuaru rea meneh hodu utu rea” – melynek jelentése Fehérvárra menő hadi útra.

A templomot a 16. században nagyrészt megsemmisítették az arra folyó harcok, és végül egy tűzvész végzett vele. 1719-ben kezdődött meg az újjáépítés Wittwer Márton építész tervei szerint, barokk stílusban. 1786-ban II. József császár a bencés rendet is feloszlatta. A szerzeteseknek el kellett hagyniuk kolostorukat, csak egyetlen szerzetes maradhatott, aki ellátta a plébániai feladatokat. A rend tagjai 1802-ben térhettek vissza Tihanyba. 1950-ben, a szerzetesrendek állami feloszlatása következtében ismét el kellett hagyniuk a bencéseknek a monostort. A plébánia megmaradt, a monostor előbb szociális otthon lett, később pedig múzeum költözött bele. Ezután 1990-ben térhettek vissza, de a templomot csak 1994-ben kapták vissza az államtól.

Ha Tihanyban jár, akkor ne felejtse meglátogatni a Legendásházat.

 

További információk

Tömeg N/A
Méretek N/A
Kép méret

S (3×4 cm), M (4×6 cm)

Keret méret

9×10 cm GA, 12×14 cm GA, 16×18 cm IN

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tihanyi Bencés Apátság” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

0
Sopron, TűztoronySiklósi Vár