Esküvői ajándék és etikett

Még tart az esküvői szezon: A Tökéletes Esküvői Etikett Útmutató

Az esküvői szezon minden évben izgalommal és várakozással tölti meg a levegőt, hiszen az esküvők a szerelem és az összetartozás ünnepei. Azonban az esküvők nem csupán romantikus események, hanem jelentős társadalmi események is, ahol fontos, hogy minden résztvevő ismerje és betartsa az esküvői etikett szabályait. Ez az útmutató segít eligazodni a legfontosabb etikett kérdésekben, hogy mindenki tökéletesen felkészülhessen a nagy napra.

Mi is az esküvői etikett?

Az esküvői etikett az esküvőkön való viselkedés, öltözködés és ajándékozás íratlan szabályait jelenti. Ezek a szabályok segítenek abban, hogy mindenki tiszteletben tartsa a pár kívánságait, és hogy az esemény gördülékenyen, konfliktusmentesen teljen. Az etikett nemcsak az esküvői vendégekre vonatkozik, hanem a menyasszonyra, a vőlegényre, valamint a családtagokra és a tanúkra is.

Meghívó: Hogyan és mikor illik válaszolni?

Az első és talán legfontosabb dolog, amikor meghívót kapunk egy esküvőre, hogy időben válaszoljunk. Általában a meghívón szerepel egy RSVP (francia: Répondez S'il Vous Plaît, jelentése: „Kérem, válaszoljon”) határidő, amelyet illik betartani. Ezzel segítjük a párt abban, hogy megfelelően tudják tervezni az eseményt, például az ülésrendet és a vacsorát.

A válaszadás során legyünk egyértelműek: jelezzük, hogy részt tudunk-e venni, és ha van lehetőség, közöljük, hogy kísérőnk lesz-e. Ne feledjük, ha az esküvőre egyedül kaptunk meghívást, akkor nem illik egy plusz főt elhozni anélkül, hogy előzetesen egyeztetnénk a párral.

Öltözködés: Mi az, amit nem szabad viselni?

Az esküvői öltözködésnek számos szabálya van, amelyeket érdemes betartani, hogy ne keltsünk kellemetlenséget. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a fehér szín a menyasszony privilégiuma, tehát vendégként kerüljük a fehér ruhát. Ugyanígy az élénkpiros vagy túl feltűnő színek is kerülendők, hiszen ezek is elvonhatják a figyelmet a menyasszonyról, de a fekete színt is felejtsük el, mivel az pedig a gyász színe. 

Ha az esküvő tematikus, vagy ha a meghívó utal valamilyen dress code-ra, azt minden esetben érdemes követni. Például, ha a meghívón „black tie” szerepel, akkor ez formális öltözetet jelent, vagyis a férfiak számára szmokingot, a nők számára pedig hosszú estélyi ruhát ír elő. Fontos, hogy mindig az esemény rangjához illően öltözködjünk.

Viselkedés az esküvőn: Mik a legfontosabb szabályok?

Az esküvői etikett egyik alapvető eleme a megfelelő viselkedés. Fontos, hogy pontosan érkezzünk az eseményre, hiszen a késés nemcsak tiszteletlenség, de zavarhatja is a ceremóniát. Ha mégis elkésnénk, igyekezzünk csendben helyet foglalni anélkül, hogy feltűnést keltenénk.

A ceremónia alatt kapcsoljuk ki a telefonunkat, vagy legalább némítsuk el, hogy ne zavarjuk meg a meghitt pillanatokat. Ugyanígy kerüljük a hangos beszélgetést és a fényképezést, hacsak nem kaptunk erre külön engedélyt a pártól. Az esküvő az ő napjuk, és fontos, hogy ne raboljuk el a figyelmet róluk.

Az esküvő során ne vonjuk el a párról a figyelmet. Sem megjelenésünkkel, sem viselkedésünkkel. Ezért kerüljünk minden olyan helyzetet, ami által a középpontba kerülhetünk, vagy magunkra vonjuk a figyelmet. Ez az ifjú pár napja, szóljon valóban róluk. Ugyanakkor segíthetjük az eseményt azzal, hogy jól érezzük magunkat, hozzájárulva így a jó hangulathoz.

Ajándékozás: Hogyan válasszunk megfelelő nászajándékot?

A nászajándék kiválasztása szintén az esküvői etikett része. Ha a pár adott egy nászajándéklistát, akkor érdemes arról választani, hiszen ezek olyan dolgok, amelyeket ők maguk szeretnének. Ha nincs ilyen lista, akkor a pénzbeli ajándék is megfelelő, amelyet illik egy elegáns borítékban átadni.

Az ajándék értéke attól függ, milyen közeli kapcsolatban állunk a párral, de fontos, hogy soha ne érezzük kötelezőnek túllépni a saját pénzügyi lehetőségeinket. Ha nem vagyunk biztosak a választásban, itt találhatunk kiváló lehetőségeket: Nászajándék ötletek aranyozott képekből.

Az esküvői etikett a menyasszony és a vőlegény szemszögéből

Természetesen az etikett nemcsak a vendégekre vonatkozik, hanem magára a párra is. A menyasszonynak és a vőlegénynek is érdemes odafigyelnie néhány alapvető szabályra, hogy az esemény valóban gördülékenyen menjen.Először is, a meghívók kiküldését érdemes legalább két-három hónappal az esemény előtt megejteni, hogy a vendégeknek elegendő idejük legyen tervezni. Fontos, hogy a meghívón egyértelműen szerepeljen a helyszín, az időpont, valamint az esetleges dress code és válaszadási határidő is.

A párnak szintén figyelembe kell vennie a vendégek kényelmét. Ez például azt jelenti, hogy az ültetésnél olyan embereket ültetnek egymás mellé, akik valószínűleg jól kijönnek egymással. 

Továbbá, ha a ceremónia helyszíne és a vacsorahelyszín között nagyobb távolság van, érdemes biztosítani a szállítást a vendégek számára.

Összefoglalva:

Az esküvői etikett betartása biztosítja, hogy az esemény minden résztvevője számára kellemes és emlékezetes legyen. Legyen szó öltözködésről, ajándékozásról vagy viselkedésről, az etikett segít abban, hogy mindannyian tisztelettel és odafigyeléssel vegyünk részt a nagy napon. Ha szeretne még többet megtudni az esküvői etikett részleteiről, ajánljuk figyelmébe Margaritovits Adél „Esküvői Etikett” című könyvét, amelyet itt talál.

És ne feledje, ha nászajándékot keres, itt válogathat az igazán különleges ajándékok között, amelyek biztosan örömet szereznek az ifjú párnak.

Bármi is legyen az esemény, a legfontosabb, hogy mindenki élvezze a napot, és tiszteletben tartsa azokat a hagyományokat és szabályokat, amelyek biztosítják, hogy az esküvő egy valóban különleges és örömteli ünnep legyen.